5 tips om regelmatig te ontspannen

Stress hoort bij ons leven. Althans, dat denken we. We jakkeren maar door.

We leven tegenwoordig in een 24-uurs economie. Alles gaat continue door. Even gas terug nemen lijkt een luxe te zijn. Want, niet alleen moéten we heel veel, maar we wíllen ook van alles. Herkenbaar?

Neem je niet even regelmatig wat tijd om op adem te komen? Dan bouwen spanningen zich lichamelijk en geestelijk onherroepelijk op, met alle nare gevolgen van dien. Want hoe vaak lees je niet dat stressgerelateerde aandoeningen, met burn out in het bijzonder, ziekteverzuimoorzaak nummer 1 zijn? Het is daarom goed om geregeld even pas op de plaats te maken. Even lekker niksen. Genieten van het zonnetje. Je spanningen even wegrennen. Een zondag helemaal niks plannen en de dag op z’n beloop laten, enzovoort.

Een goed voorbeeld is de topsport. Topsporters kunnen alleen topprestaties leveren als zij zorgen voor een juiste balans tussen conditie opbouwen en geregeld ontspannen. En dat geldt natuurlijk voor iedereen. Schakel dus wat vaker van “human doing” naar “human being” modus!

Door regelmatig herstelmomenten te nemen in je dagelijkse leven, laad je je accu weer op. Je krijgt nieuwe energie, bent productiever, hebt volop inspiratie, kunt problemen gemakkelijker het hoofd bieden en je bent meer in balans. Kortom: je voelt je met regelmatig de boel de boel te laten gewoonweg stukken fitter, fijner en gelukkiger. En wie wil dat nou niet?!

 

Simpele relaxtips om te herstellen

Even bijtanken en stress van je afwerpen kan op heel veel manieren. Nee, het betekent niet dat je in retraite moet gaan. Je kunt het gewoon dagelijks op je werk, onderweg of thuis doen. Hierbij mijn tips om op een eenvoudige manier te herstellen en je accu op te laden:

  1. Doe geregeld een ademhalingsoefening

Vergeet even wat er vandaag allemaal is gebeurd of wat je straks, morgen etc. nog moet doen. Richt je puur en alleen op het nu. Adem in via je buik, houd dat even vast en adem uit. Maak je hoofd leeg en concentreer je op het nu. De geuren, kleuren, geluiden en dergelijke die je waarneemt. Het helpt je spanningen los te laten en tot rust te komen. Je kunt het doen tijdens het tanden poetsen ’s avonds, maar ook onderweg in de auto, het openbaar vervoer of wanneer je een douche neemt. Of doe eens een powernap van zo’n 5 tot 10 minuten. Dat werkt ook prima!

  1. Ga geregeld offline

Tegenwoordig is het min of meer normaal dat je 24 uur per dag online bent. Dat zorgt voor (te)veel prikkels, de nodige druk en vaak ongemerkt ook stress, omdat er continue een beroep op je wordt gedaan. Ga geregeld even offline. Zet je tablet, smartphone en dergelijke helemaal uit. Zo krijg je tijd voor jezelf en ruimte om even te ontspannen.

  1. Droom even weg

Wanneer heb jij voor het laatst helemaal niets gedaan? Schelpen gezocht op het strand? Op je rug in het gras gelegen en de wolkjes voorbij zien trekken? Over je kop thee of koffie in het niets gestaard? Doe het gewoon wat vaker. Het zijn kleine, maar heerlijke momenten om even te herstellen.

  1. Trek de natuur in

Een topmanier om mentaal en fysiek tot rust te komen, is de natuur in trekken. Van de bossen en duinen tot het strand. Wandel gewoon een stuk. Voel de zon of regen op je huid. Snuif de frisse of zilte geuren op. Laat je gedachten los. Je zult merken dat het een prettige manier is om even bij te komen en nieuwe energie te krijgen.

  1. Herstel op jouw manier

Er zijn eindeloos veel manieren om te herstellen en zo stress los te laten. Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Sporten helpt, maar ook door muziek te luisteren, een wellness te bezoeken, een mooi boek te lezen of een heerlijke maaltijd te koken kan je helpen ontspannen.

Ik heb zelf een goede gewoonte om geregeld “me-time” in te plannen door simpelweg een streep in mijn agenda te zetten, daar geen andere dingen te plannen en dus een soort “afspraak” met mezelf te hebben. Werkt heel effectief 🙂

 

Uiteraard zijn er nog heel veel andere zaken die je kunt doen om bijtijds te herstellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe je zaken aanpakt. Ben je perfectionistisch? Vind je het lastig om nee te zeggen? Pieker je veel? Misschien is het goed om zaken wat meer los te laten. En krijg je wel genoeg slaap? Voldoende nachtrust nemen geeft immers je geest de tijd om indrukken te verwerken en je lichaam de mogelijkheid zich te herstellen.