Food for your brain

Onze samenleving vergrijst o.a. omdat de levensverwachting van alle Nederlanders en Belgen gestegen is. Patiënten overlijden tegenwoordig veel later aan hart- en vaatziekten, longproblemen, diabetes en andere ernstige aandoeningen, zoals kanker.

Aandacht voor gezonde voeding in relatie tot de hersenen, wordt daarmee, zou ik haast zeggen, nóg belangrijker! Een voorbeeld: de bewustwording rondom voeding en Alzheimer neemt, gelukkig, steeds meer toe. Er zijn verschillende studies die uitwijzen dat het dagelijks tot regelmatig consumeren van olijfolie, vette vis, bladgroenten en noten, de hersenen aanzienlijk beschermen. Dit voedingspatroon zorgt voor een sterke afname van ontstekingen, stimuleert het afsterven van oude of beschadigde cellen, ondersteunt de groei van nieuwe zenuwcellen en nieuwe hersenstructuren, beschermt de hersenen tegen de negatieve effecten van amyloïde plaques en vertraagt het verouderingsproces in de hersenen.

Het plaatsje Acciaroli in Italië kent de meeste 100-jarigen ter wereld! En tot ongeveer twee maanden voor hun dood is iedereen kerngezond. Naast hun dieet, speelt hun sociale omgeving een doorslaggevende rol: Mensen zijn veel buiten, in beweging, maken een praatje en hebben lol met elkaar. Zij houden hiermee hun lifestyle speels en spannend. Zij nemen ook de tijd om te eten en de maaltijd is bij uitstek een Love Juice moment; gezonde voeding draagt bij aan goed voor jezelf zorgen en de juiste bouwstoffen in hun voeding zorgen ervoor dat zij optimaal functioneren en lekker in hun vel zitten. De hoeveelheid beweging, een gematigd dieet en sociale contacten bepalen voor zo’n 80 procent de gemiddelde hoge leeftijd.

Cognitieve achteruitgang als gevolg van ontstekingen (vanuit de darmen) is nu officieel aangetoond als oorzaak van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Iedere dag maak je nieuwe hersencellen aan (tussen de 700 en 800 per dag). Jouw voedingspatroon speelt een zeer bepalende en belangrijke rol in het gezond houden van je hersenen.

Hierbij geef ik je een 5-tal tips die bijdragen aan het onderhouden van je cognitieve functies:

1 Stoppen met alle suikers – suiker vraagt enorm veel van je vitaminen- en mineralenhuishouding. Het werkt vermoeidheid en depressie in de hand.

2 Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten. Eet gevarieerd en zoals de natuur het bedoeld heeft. Zo krijg je alle vitaminen, mineralen en fytonutriënten binnen. Deze beschermen je o.a. tegen ontstekingen en geven je immuunsysteem een boost.

3 Beperk tarwe producten, beperk brood, pasta, rijst en aardappelen en vermijd de snelle koolhydraten; deze zorgen voor bloedsuikerschommelingen, wat voor o.a. vermoeidheid zorgt. Beschouw groenten als vervanger voor deze producten. Groenten zijn een uitstekende bron van calcium en magnesium (belangrijke mineralen voor de hersenen), houden ontstekingen tegen en zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel.

4 Eet dagelijks voldoende vetten! Onze hersenen bestaan voor meer dan 50 procent uit onverzadigde vetzuren! Vetten zijn daarnaast onmisbaar voor een goede gemoedsrust, je hormonen, je zenuwstelsel en je immuunsysteem en ze hebben een zeer gunstige invloed op hart- en bloedvaten; eet de juiste vetten; deze zitten in avocado, vette vis, zaden en noten, olijven, extra vierge olijfolie en kokosvet.

5 Beperk dierlijke eiwitten! Deze dragen in hoge mate bij aan het ontstaan van ontstekingen en veroudering; daarom hebben plantaardige eiwitten de voorkeur. Volgens de nieuwste wetenschappen, heeft de gemiddelde mens slechts 0,37 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze haal je bij voorkeur uit noten en groenten (NB pinda’s en cashewnoten zijn geen noten, maar peulvruchten, die de – voor de darmen schadelijke – lectinen bevatten!).

Dit voedingspatroon werkt energie opbouwend, ontstekingsremmend, immuun ondersteunend en het zorgt voor het terugdringen van bloedsuikerschommelingen en dus vermoeidheid. Allemaal factoren die zorgen voor Happy Brains 🙂