Top 10 ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Daarom hierbij de top 10 van ontstekingsremmende voedingsmiddelen…

1) Bladgroenten
Donkergroene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, werken sterk ontstekingsverlagend. Veel mensen denken dat je boerenkool en spinazie moet verhitten, maar ze kunnen ook prima rauw gegeten worden, bv als lunchsalade.
Je kunt eenvoudig wat toevoegen aan een salade, zoals avocado, ongebrande noten, een gekookt ei en/of pijnboompitten en kruiden, zodat je op een makkelijke manier een grotere groente inname per dag bereikt!

2) Bessen
Bessen, vooral blauwe bessen, hebben een verlagend effect op de ontstekingsmarkers in ons bloed. Je kunt ze vers krijgen of uit de diepvries. Blauwe bessen kun je gemakkelijk aan een haverontbijt toevoegen of verwerken in een smoothie. Of zo uit de hand zijn ze ook erg lekker!

3) Fruit
Fruit in het algemeen werkt ontstekingsremmend vanwege onder meer de flavonoïden. Maar welk fruit werkt dan het best? De vele fruitsoorten werken het krachtigst wanneer je ze combineert.

4) Groenten
Groenten werken sterk ontstekingsremmend. Koolsoorten, broccoli en spruitjes bevatten het fytonutriënt sulforafaan, dat in verband gebracht wordt met minder ontstekingen aan de aderen. Het fytonutriënt kaempferol speelt een grote rol bij Alzheimer, omdat het eiwitophoping (plaques) in de hersenen helpt te remmen. Dit komt vooral voor in andijvie, boerenkool, spruitjes, prei en de buitenste laag van ui.

5) Olijfolie
Olijfolie werkt sterk ontstekingsremmend volgens de wetenschap. Olijfolie bevat omega 9 in de vorm van oliezuur dat verantwoordelijk is voor de gunstige werking. Zorg wel dat je onbewerkte olijfolie (extra vierge) te pakken krijgt, in een glazen verpakking. De meeste olijfoliën bij de grote supermarktketens kun je beter laten staan.

6) Vis
Omega 9 is niet het enige vetzuur dat gunstig op ontstekingen werkt. Ook omega 3 werkt sterk ontstekingsremmend. Patiënten met ontstekingsziekten, zoals reuma en PDS, hebben zeer veel baat bij het verhogen van hun omega 3 inname. Het effect geldt met name wanneer er langketen omega 3 vetzuren worden ingenomen, zoals EPA en DHA. Deze zitten in vette vis, zoals haring, makreel en (wilde) zalm. Kortketen omega 3 vetzuren, die voorkomen in chiazaad en lijnzaad, hebben dit effect minder, omdat het lichaam ze vaak door een overschot aan omega 6 niet om kan zetten in langketen vetzuren. Als je overigens een makkelijke bron zoekt van langketen omega 3 vetzuren, dan kun je ook algenolie gebruiken. Algen maken namelijk zeer veel EPA en DHA aan.

7) Groene thee
Zowel zwarte als groene thee werkt ontstekingsremmend, maar groene thee is veel krachtiger. Dit komt door het stofje EGCG dat rijkelijk in groene thee te vinden is.

8) Paddenstoelen
Alle paddenstoelen beschikken over krachtige, ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen het immuunsysteem. Ze bevatten namelijk de vezel bètaglucanen en meerdere fytonutriënten, waardoor ze bijdragen aan een lager cholesterolgehalte.

9) Knoflook
Knoflook versterkt niet alleen het immuunsysteem; het werkt ook nog eens ontstekingsverlagend. Met name de zwavels stimuleren het lichaamseigen glutathion, wat nodig is bij het ontgiften van de lever en waardoor ontstekingen kunnen afnemen. Vooral mensen met ontstekingen aan de darmen hebben baat bij knoflook. Mensen met laaggradige chronische ontstekingen kunnen dagelijks wat knoflook aan hun maaltijd toevoegen, vanwege de bewezen
anti-inflammatoire werking van deze smaakmaker.

10) Kruiden
Sommigen denken dat kruiden alleen maar in het eten zitten om smaak toe te voegen.. Kruiden beïnvloeden de werking van de organen en ondersteunen daarmee de lichaamsfuncties. Kruiden zijn een alternatief voor zout en zoutbeperking verlaagt ook nog eens de behoefte aan suiker. Kruiden remmen de eetlust en werken niet zuurvormend.
Eén van de krachtigste ontstekingsremmers is wel kurkuma, ook wel bekend onder de naam koenjit, geelwortel of turmeric. Andere bekende remmers van ontstekingen zijn gember, kaneel, kruidnagel, peper, oregano en salie. Tot slot nog een ode aan munt, tijm, marjolein, oregano, basilicum en rozemarijn; deze kruiden gaan allerlei vormen van kanker tegen, omdat ze de groei van tumoren vertragen.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.