Heb jij een overvolle agenda? Plan rust en routine in je dagelijks leven!

Naast een drukke baan wordt ons privéleven ook steeds drukker. Na het werk komen de afspraken met vrienden, familie, kennissen, de sportschool, de vrijwilligersbijeenkomsten of buurtverenigingen, die allemaal een gedeelte van onze vrije tijd opeisen. Resultaat voor veel Nederlanders is een overvolle agenda. Rust en routine in het dagelijks leven zijn ver te zoeken. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam rust en regelmaat te geven zonder al te grote aanpassingen in je dagelijks leven te doen:

  • Probeer afspraken in de avonduren niet later te maken dan 22:30 uur. Bewezen is dat de uren slaap die je voor 00.00 uur hebt het effectiefst zijn.
  • Probeer routinematig rustperiodes gedurende je werkdag te pakken. Dat wil zeggen: iedere 2 uur even 5-15 minuten muziek luisteren, een boekje lezen of een rondje lopen.
  • Hou het bij 1 afspraak per avond en ook niet iedere avond. Teveel afspraken inplannen in een te korte tijd zorgt voor stress en dus extra vermoeidheid. Hoewel je daar op het moment zelf geen last van zal hebben, zullen de resultaten op de lange termijn duidelijk zichtbaar zijn.
  • Plan quality-time in voor jezelf. Vrijdagavond een avondje ‘bankhangen’. Trek iets makkelijks aan, kies een goede film uit en geniet van je welverdiende rust.
  • Beperk je werk tot maximaal 48 uur per week.
  • Zorg voor af en toe een weekend vrij. Ga bv. naar Texel, boek een hotelletje ergens langs de kust, maar zonder je vooral even af van alle dagelijkse prikkels. Een goed alternatief is overigens een dagje wellness. Probeer de grote massale resorts te vermijden, maar zoek een klein, gezellig complex in de buurt en kom een dag echt tot rust.
  • Zet je telefoon in het weekend een dag uit! Hoewel je nu waarschijnlijk denkt dat je dat niet overleeft, zal het je een hoop rust brengen.

Net zoals bij sport het geval is, is voldoende rust essentieel voor het optimaal functioneren van je lichaam en geest. Heb je je voeding en rust niet op orde, dan zullen je dagelijkse prestaties niet optimaal zijn en zelfs in zekere mate afnemen.