Het verhaal achter mijn burn out

Een burn out is het gevolg van langdurige stress, waarvan je tussendoor niet genoeg herstelt. Er is sprake van langdurige overbelasting, waardoor je reserve-energie uitgeput raakt.

De stress werd in mijn geval veroorzaakt door een zeer drukke en veeleisende baan als directiesecretaresse met veel verantwoordelijkheden; elke dag in de 6e versnelling en waar de ene na de andere uitdaging zich opvolgde (o.a. een jaar lang een dubbele baan gedraaid en in dat jaar liep ik een parasiet op in mijn lever wat grote impact had op mijn spijsvertering en immuunsysteem). Daarnaast werd mijn vader ernstig ziek, mijn man raakte zijn baan kwijt, ik heb gedurende 10 maanden mijn eigen bruiloft georganiseerd als project naast mijn drukke job en ik sportte steevast drie keer per week tot het gaatje (als uitlaatklep en ik was bodypumpinstructrice). Ik sliep al jaren slecht, gemiddeld drie nachten per week en mijn persoonlijke eigenschappen, perfectionisme, geen nee durven zeggen, wilskracht, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de lat heel hoog leggen voor mezelf, speelden allemaal mee. Daarnaast had ik moeite om mijn werk los te laten, waardoor ik er ook thuis in mijn hoofd veel mee bezig was. Mijn weekenden stonden vaak vol met afspraken en ik had niet in de gaten dat ook dat soort leuke dingen veel energie kostten en ik niet tot rust kwam. Ik was op een gegeven moment alleen maar aan het overleven in mijn hoofd. Het kwam niet in me op om me ziek te melden of van baan te veranderen.

Ik trouwde in september 2012, ging daarna 2 weken op huwelijksreis en eenmaal terug heb ik 3 weken gewerkt totdat ik in een zwart gat viel. De spanning van de bruiloft kwam vrij, mijn vader belandde wederom in het ziekenhuis en mijn man begon aan een baan waar hij het vanaf dag 1 niet naar zijn zin had.

Zoals een auto zonder benzine, kwam op dat moment mijn lichaam tot stilstand: het licht ging uit, er knapte iets, het was écht op. Ik kwam mijn bed niet meer uit, omdat ik een enorme herstelschuld had opgebouwd. Door járenlang achterstallig onderhoud en opgebouwde moeheid, belandde ik in een burn out: ik was fysiek, mentaal en emotioneel volledig opgebrand en had al mijn reserves uitgeput.

Het duurde jaren voordat alle spanning die ik had opgebouwd uit mijn lichaam verdwenen was. De meest vanzelfsprekende dingen functioneerden niet meer. Ik heb opnieuw moeten leren slapen, ik heb opnieuw moeten leren ontspannen. Ik heb alles aangegrepen om weer energie te krijgen en weer te kunnen functioneren.

De burn out zorgde ervoor dat ik helemaal terug geworpen was op mezelf: het heeft me gedwongen na te denken over wie ik nu ben, wat ik wil, wat ik echt belangrijk vind in dit leven en wie ik wil zijn. Het heeft me in laten zien wat anders kan en anders moet, het heeft me noodgedwongen helemaal terug naar mijn kern gebracht; alsof mijn ziel overleed en ik daarna herboren ben …. ik heb vele mooie inzichten gekregen, die ik iedereen gun, maar dan zonder burn out!

De impact van mijn burn out is dat ik mijn gezondheid, energieniveau en veerkracht niet meer als vanzelfsprekend neem en veel dichter bij mezelf in het leven sta; ik leef bewuster, kan makkelijker dingen loslaten, ben liever voor mezelf en zorg voor voldoende rust in mijn agenda. Als  ervaringsdeskundige, geef ik interactieve lezingen. Hiermee wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren hoe zij hun veerkracht en levensenergie kunnen hervinden of liever, hoe zij een burn out voor kunnen zijn. Mijn drijfveer is om mensen weer (terug) in hun kracht te zetten, zodat zij hun volle potentieel kunnen benutten, kwaliteit van leven ervaren en stress de baas blijven. Mijn lezing nodigt vanzelfsprekend uit om je lifestyle onder de loep te nemen en waar nodig, aan te passen.

Ben je op zoek naar een expert op het gebied van voeding, vitaliteit, burn out preventie en stressmanagement? Of wil je geïnspireerd worden door een authentieke, persoonlijke lezing over stress en daarmee je eigen lifestyle verbeteren? Neem dan contact met mij op!

>= Wees zuinig op je lichaam; het is jouw huis, je leven lang. Daar wil je toch zo prettig mogelijk in wonen? <=