Eet jij genoeg gezonde vetten?

Veel mensen die willen afvallen, proberen zo weinig mogelijk vet te eten.

De reden hiervan is dat vet per gram meer calorieën bevat dan koolhydraten en eiwitten. Vetten zijn echter onmisbaar voor o.a. een goede hormoonhuishouding en zijn dus belangrijk om in ruime hoeveelheden binnen te krijgen. Wie vetarm eet, gaat bijna automatisch meer koolhydraten eten. Zo krijg je behalve te weinig vet, ook nog eens teveel koolhydraten binnen! En een teveel aan koolhydraten kan overgewicht, ontstekingen, diabetes en hart- en vaatziekten in de hand werken. Vet heeft ook nog eens een hongerdempende werking, omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dat betekent minder snacken tussendoor!

Onverzadigde vetten zijn onmisbaar voor je hersenen, je zenuwweefsel, je hormonen, ze verbeteren de verbranding van verzadigd vet, remmen ontstekingen en versterken je immuunsysteem. Hoogste tijd dus om deze belangrijke bouwstof te omarmen!

Gezonde vetten zitten in kokosolie, avocado, (ongebrande en ongezouten) noten, olijven, extra vierge olijfolie, krillolie, pompoen- en zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaad, hennepzaad, chiazaad en lijnzaad(olie) en natuurlijk vette vis.

NB Zaden en pitten kun je licht roosteren op een lage warmtebron; de onverzadigde vetzuren zijn niet bestand tegen verhitting. Hoge verhitting zorgt namelijk voor de vorming van vrije radicalen, omdat de onverzadigde vetzuren oxideren. Dit geldt ook voor alle oliën, behalve kokosolie en olijfolie (max. 160 graden).