Burn out: iets voor zwakke mensen?!

Goed voor jezelf zorgen; het klinkt als een open deur en toch bungelt dit belangrijke doel bij velen ergens onderaan….

Hoe kan dat toch?!

Veel mensen denken onterecht dat een burn out iets is voor zwakke mensen. Dat is absoluut niet het geval. Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze veel te lang sterk waren. Júist mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid en neiging tot perfectionisme, hebben er meer kans op. Een burn out is niet niks: het zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting en herstel kan jaren duren. 

In oktober 2012 viel ik uit met een zware burn out; door jarenlange roofbouw plegen op mijn lichaam, kwam van de ene op de andere dag mijn leven tot stilstand. Met een hersteltijd van ruim 3 jaar is deze periode de moeilijkste en tegelijkertijd de meest leerzame periode uit mijn leven geweest.

Zo leerde dit enorme bewustwordingsproces mij om mijn leven anders in te richten door meer vanuit mijn hart te leven en daarmee keuzes te maken die bij mij passen en bijdragen aan mijn levensgeluk, door kritisch te zijn hoe ik mijn (beperkte) energie en aandacht besteed en door goed te luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Ik heb zelfcompassie, vertrouwen en geduld omarmd en “moeten” en “streberigheid” zoveel mogelijk achter mij gelaten, waardoor ik dichter bij mezelf sta en ik het beste voor anderen kan betekenen.

Nu ik lezingen over burn out geef, merk ik steeds vaker dat ik, als “ervaringsdeskundige”, mensen die hetzelfde doormaken, extra goed kan helpen: ik heb hun struggles, tegenslagen, onzekerheden en pijnpunten zelf doorleefd.

Door dit diepe dal te overwinnen, weet ik dat ik altijd op mezelf kan terugvallen: een waardevol en bijzonder krachtig inzicht. Deze en andere, mooie inzichten, deel ik graag tijdens mijn lezing en gun ik iedereen, maar dan zonder burn out!

Door mijn eigen ervaring hoop ik anderen te inspireren hoe ook zij hun veerkracht en levensenergie kunnen hervinden of liever, hoe zij een burn out voor kunnen zijn.

Wees zuinig op je lichaam; het is jouw huis, je leven lang. Daar wil je toch zo prettig mogelijk in wonen?