Stress en werk gaan vaak samen

Een burn out wordt  voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Er kunnen klachten ontstaan die in eerste instantie niet zo opvallen, maar die wel voor serieuze problemen kunnen zorgen. Slecht slapen, gejaagdheid, prikkelbaarheid, (chronisch) vermoeid zijn, concentratieverlies, vergeetachtigheid, besluiteloosheid, piekeren, lusteloosheid, hoge ademhaling, moeite met ontspannen… het zijn zomaar een aantal symptomen waar we makkelijk aan voorbij gaan en waarvan we zelfs accepteren dat ze “erbij horen”.

Van de beroepsbevolking heeft ongeveer 1 op de 7 mensen ernstige stressklachten of zit door de stress langdurig (gemiddeld 8 maanden) thuis. Dat is veel. Ik ben ervan overtuigd dat tegenwoordig vrijwel iedereen een uitdaging met stress heeft.

Het is min of meer een maatschappelijke noodzaak geworden om goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast is het van groot belang de signalen van je lichaam niet te negeren; iets waar we júist maar al te vaak toe geneigd zijn!

De oplossing om met stress om te gaan is echter niet zo ingewikkeld. Simpele tools, zoals zorgen voor rust in je agenda, leren “nee” zeggen, tot het trainen van je aandacht en rustig en bewust ademen, kunnen al veel spanning in je lijf tegengaan. Consequent goed voor jezelf zorgen door gezonde voeding, voldoende beweging, rust, een gezond slaapritme, ontspanning en je aandacht richten op wat belangrijk voor je is, blijkt de sleutel tot een sterk fysiek en mentaal lichaam.

Maar stress en werk gaan vaak samen. Dit komt omdat werk, zeker voor plichtgetrouwe mensen met een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel, gevaarlijke kantjes heeft. Zij maken de eisen van het werk en de verwachtingen van anderen belangrijker dan hun eigen behoeftes en schieten daarin (langdurig) voorbij, met alle gevolgen van dien. De eerste stap is jezelf toestemming geven om in het belang van jouw gezondheid de juiste maatregelen te nemen. Juist vanuit het perspectief op de lange termijn, doe je iets niet. Je zegt een afspraak af of gaat niet in op een verzoek. Je doseert je tijd en energie en voegt je niet langer naar anderen. Dat is een behoorlijke omschakeling voor velen, omdat je je niet langer plooit, terwijl onze behoefte aan erkenning maar al te vaak op die van anderen is gestoeld. Richt je op jezelf en kijk waar bij jou de schoen wringt. En handel er vervolgens naar.