De schadelijke effecten van suiker

In Nederland gebruiken we gemiddeld 100-150 gram suiker per dag…… onze weerstand daalt echter al bij 40 gram suiker per dag, inclusief natuurlijke fruitsuikers! Om je een idee te geven: een handje rozijnen bevat 3 gram natuurlijke suikers en een appel 10-15 gram!

De eerste stap binnen het orthomoleculaire voedingspatroon is het verwijderen van de suikers. Waarom dat zo belangrijk is, vertel ik je hieronder.

Suiker kunnen we zien als een nepenergiebron met vele nare gevolgen. Iedereen weet inmiddels dat suiker niet goed is voor de gezondheid, want de lever zet een teveel om in vet. Maar de gifstof suiker richt meer schade aan dan je misschien denkt:

Suiker….

* betekent lege calorieën, ofwel suiker onttrekt voor de verbranding vitaminen en mineralen aan het lichaam, zoals calcium, magnesium, zink, chroom en vitaminen B en C

* zorgt voor een magnesium tekort en veroorzaakt daardoor een verhoogde bloeddruk

* zorgt voor een tekort aan zink en vitamine C en ondermijnt daarmee het immuunsysteem

* leidt van bloedsuikerschommelingen tot suikerziekte

* bevordert schimmels

* veroorzaakt snel weer een hongergevoel

* werkt ontstekingsbevorderend

* bevordert een lagere weerstand

* zorgt voor rimpels en vroegtijdige veroudering

* vernielt collageen en verzwakt onderhuids bindweefsel (cellulitis!)

* veroorzaakt vermoeidheid

* veroorzaakt gisting in de darmen en beïnvloedt de darmflora negatief

* onttrekt voor de verbranding vitaminen en mineralen aan het lichaam, wat o.a. depressies kan veroorzaken

* verhoogt de kans op gedragsveranderingen*

 

* Suiker en een grote zetmeelconsumptie geven gedragsveranderingen, zoals:

  • Woedeaanvallen
  • Plotselinge driftbuien
  • Onverklaarbare angstgevoelens
  • Verminderde concentratie
  • Asociaal gedrag
  • Te grote beweeglijkheid
  • Gestoorde motoriek
  • Opgejaagdheid
  • Geërgerd gedrag
  • Agressie
  • Energietekort
  • Vermoeidheid
  • Depressie

Dit geldt voor tafelsuiker, maar ook voor verborgen suikers die in heel veel producten zitten, zoals in frisdrank, ontbijtkoek, de zgn. gezonde koeken, snacks, de meeste ontbijtgranen, voorverpakte soepen, sauzen, gerookte zalm, kant- en klaarmaaltijden, sportdrankjes, brood, beschuit, wraps, vleeswaren, mayonaise, pindakaas, vruchtensappen en zuivelproducten.

Een goede gewoonte is de verpakking goed te lezen, maar nog veel beter is om suiker geheel te schrappen uit je voedingspatroon, om voor verse, onbewerkte producten te kiezen en om koolhydraten te beperken.