Wat is een lekkende darm (leaky gut)?

Een lekkende darm (ook wel “Leaky Gut Syndrome” genoemd) is een fysiek aantoonbaar feit en betekent eigenlijk niets anders dan dat na aantasting van het darmslijmvlies, de celwanden van de darmwand als het ware ‘oplossen’. Het is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest en zodoende gaatjes in de darmwand produceert. Dit maakt het mogelijk voor onnatuurlijke stoffen om in de bloedbaan te komen wat een extra belasting geeft voor de lever. Toxines, bacteriën en virussen en slecht verteerde voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed.

Het lekkende darmsyndroom kan worden veroorzaakt door antibiotica gebruik en veelvuldig gebruik van suiker. Door het eten van te veel graan, rijst, mais en aardappel wordt het spijsverteringskanaal aangetast. Candida albicans of een disbalans in de darmflora, maar ook het gebruik van alcohol of bepaalde medicijnen kunnen een Leaky Gut veroorzaken. Vanwege het feit dat beschadigde cellen geen of onvoldoende enzymen meer aanmaken, gaat de algehele vertering achteruit en wordt de opname van essentiële mineralen en vitaminen gestoord. De disbalans die vervolgens ontstaat, verzwakt het immuunsysteem en verstoort andere systemen, zoals het hormonale systeem. De onbekende stoffen die het bloed binnen komen, kunnen een auto-immuniteitsreactie veroorzaken die gepaard gaan met infecties en ontstekingsreacties.

De diagnose wordt vaak over het hoofd gezien, omdat de symptomen en aandoeningen zo divers zijn. De hersen-bloedbarrière in het hoofd kan worden aangetast met verregaande gevolgen voor de gezondheid. In de reguliere geneeskunde is deze aandoening tot op heden helaas (nog) niet geaccepteerd, terwijl dit juist bij de ziekte ME/CVS vaak een zeer belangrijke rol speelt.