Kool (en koolsap) goed voor darmen, huid en lever

Recept voor koolsap, voor 4 glazen

  • 1 kleine rode kool
  • 1 à 2 selderijstengels
  • 1 à 2 komkommers
  • (evt. 1 appel (elstar, jonagold)

Bovenstaand recept is super simpel en rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine K, kalium, calcium en antioxidanten, zoals bètacaroteen en alfacaroteen. Dit sap bevat nauwelijks calorieën en weinig natuurlijke suikers. Vanwege de antioxidanten gaat het vrije radicalen te lijf en werkt het ontstekingsremmend, het is goed voor de darmen, maag, spijsvertering, ogen, lever, huid en hart.

Doe bovenstaande ingrediënten in je blender, totdat je smoothie mooi glad is. Het kost nauwelijks inspanning en je zult verbaasd zijn over hoe krachtig deze drank voor je darmen is. Voor extra verzadiging kun je chiazaad of gebroken lijnzaad toevoegen.

Gezondheidsvoordelen van koolsap:

  • Koolsap heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bestrijdt artritis en andere degeneratieve ontstekingsziekten
  • Rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die makkelijk in de bloedbaan worden opgenomen wanneer kool als sap gedronken wordt
  • Het sap is uitermate gunstig bij spijsverteringsproblemen. Het behandelt maagzweren, dankzij het aminozuur glutamine. Glutamine bevordert de groei en het herstel van de darmwandcellen. Ook bevorderlijk bij het prikkelbare darmsyndroom en darmkrampen
  • Ook bij astma en zelfs bronchitis heb je baat bij koolsap: het stimuleert het herstel van het ademhalingssysteem
  • Het immuunsysteem krijgt een boost van koolsap, mede dankzij de aanwezige glucosinolaten (natuurlijke plantenstoffen) en T-cellen worden gereguleerd. Het sap bevat histidine en dit vermindert allergiesymptomen
  • Regelmatig koolsap drinken ondersteunt de preventie van kanker. Zo laten studies zien dat koolsap de kans verkleint op borst-, prostaat-, long-, lever-, eierstok- en darmkanker. Het sap heeft deze kwaliteit vanwege de veelheid aan polyfenolen en de eerder genoemde antioxidanten
  • Omdat koolsap grotendeels voorkomt dat suikers en koolhydraten worden omgezet in vetten, helpt het bij gewichtsverlies
  • Koolsap bevat calcium, natrium, magnesium en kalium en deze mineralen zijn belangrijk voor de hormoonproductie, hartslag, bloeddruk en een goede botgezondheid
  • Zuurkoolsap werkt goed om candida infecties onder controle te houden
  • Zelfs bij gehoorverlies kan koolsap iets betekenen: neem een watje en dip dit in water dat ietwat gezout is (door zeezout). Vervolgens dip je het in koolsap en doe je het voor het slapen gaan in het oor. Het gehoor zal snel verbeteren (mits het trommelvlies niet beschadigd is)

Behalve koolsap, is het makkelijk om kool toe te voegen aan de dagelijkse voeding, door een schaaltje gesneden spitskool (met olijfolie dressing) voor de avondmaaltijd te eten.