Kool (en koolsap) goed voor darmen, huid en lever

Preventief

Kool is hoogst kanker remmend en dit effect is het grootst bij longkanker. Kool is preventief voor borst-, long-, prostaat-, maag- en darmkanker.

Gezonde darmen

Kool is een zeer goede darmreiniger en daarom wordt koolsap ook gedronken om colitis (chronische ontsteking aan de dikke darm) te behandelen. De twee mineralen – chlorine en zwavel – bestrijden de ontsteking effectief. Wanneer kolen in combinatie met andere groenten en fruit gegeten worden, verandert dit de darmflora positief.

Gewichtsverlies en darmflora

Als je graag een paar kilo kwijt wilt, denk dan eens aan koolsap. Het reinigt het bovenste gedeelte van je darmen, zodat je makkelijker afvalstoffen kwijtraakt en je voeding makkelijker verteert. De onoplosbare vezels (verzadiging, reiniging) in combinatie met het lage aantal calorieën zullen gewichtsverlies ondersteunen. Ook veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën – tot stand gebracht door kool – kan hieraan bijdragen. Er zijn immers “obesitas” bacteriën geïdentificeerd, die terrein verliezen naarmate men gezond (en ook meer gefermenteerd) eet. Hoe gevarieerder de darmbacteriën worden, des te meer ontmoedigd de “obesitas” bacterie in zijn woonomgeving raakt.

Maagzweer

Koolsap behandelt ook maagzweren. Door de reinigende werking op darmen en de grote hoeveelheid vitamine U, wordt de maagwand versterkt.

Acne en koolsap

Sap van met name witte kool staat erom bekend acne sterk te verminderen. De ontstekingsremmende werking geldt ook voor ontsteking van de talgklieren. Hierin kun je al binnen een paar dagen effect bemerken.

De aanwezige zwavel vermindert mee-eters en puistjes.

Huid

Het werd net al genoemd: koolsap werkt zeer gunstig op acne. Maar niet alleen bij acne. Hoe je huid ook beschadigd is, door acne of vrije radicalen; koolsap herstelt de schade, omdat deze groente boordevol antioxidanten en fytonutriënten zit. De vitamine C versnelt het herstel. De antioxidanten brengen ook uitkomst bij droogheid van de huid en vroegtijdige veroudering, waarvan zonlicht de grootste boosdoener is. De vitaminen A en E ondersteunen vernieuwing van het huidweefsel, waardoor glans en kleur verschijnt.

Haar

Zwavel maakt ook de haren sterker en voorkomt haarverlies. Het is een goede manier om met verzwakte haren om te gaan. Je drinkt gewoon elke dag koolsap en je kan het eventueel in een haarmasker mixen. Het bevat vitamine E en kiezelzuur, wat de wortels prima voedt.

Brein

Vitamine K en andere plantenstoffen verbeteren de mentale functie en concentratie. Ook beschermen ze tegen zenuwschade en neurodegeneratie

Lever reiniging en hormonen

Alle hormonen worden omgezet in verschillende vormen in de lever.

De lever zet deze vormen om in secundaire bestanddelen en dit heeft een effect op het kankerrisico en de hormoonbalans. Kool heeft vanwege de glucosinolaten* eveneens een impact hierop. De glucosinolaten reinigen de lever en elimineren overtollige hormonen. De belangrijkste glucosinolaat hierin is sulforafaan: deze elimineert overtollig oestrogeen dat voor hormonale disbalans zorgt (menopauze, acne enz).

Witte en rode kool peppen huid, haar en lijf dus merkbaar op.

Deze groente bevat onoplosbare vezels, bèta-caroteen, de vitaminen B1, B6, C, E en K, calcium, jodium, magnesium, ijzer en zwavel.

Rode kool bevat de meeste antioxidanten van alle kolen.

* Trage schildklier: glucosinolaten kunnen de werking van de schildklier remmen. Als je een trage schildklier hebt, kun je daarom de kool beter even koken, hoewel dit de voordelen dan ook vermindert.

Andere groenten met glucosinolaten: broccoli, bloemkool en andere kolen, spruitjes, boerenkool en radijsjes.