Hormoonweetjes

“Wist je dat cholesterol de bouwsteen is van cortisol, maar ook van andere hormonen? Het is een noodzakelijke bouwstof voor hersen- en zenuwweefsel en zorgt voor doorlaatbaarheid van je cellen (opname van voedingstoffen en afvoeren van afvalstoffen). Daarnaast is het de bouwstof voor vitamine D, het energie enzym Q10 en de voortplantingshormonen.”

“Bij langdurige stress worden de hormonen adrenaline en cortisol in grote mate aangemaakt, die ervoor zorgen dat je lichaam in staat van paraatheid blijft. Je lichaam krijgt door deze overactiviteit geen rust, wat zich uit in slapeloosheid en een continue opgejaagd gevoel.”

“Wist je dat cortisol een zeer belangrijk hormoon is? Het speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap-waakritme en het immuunsysteem en bovendien werkt het ontstekingsremmend. Cortisol heeft ook een functie ter voorkoming van allergieën. Het wordt pas schadelijk als er sprake is van een langdurig hoog gehalte aan cortisol in het lichaam: dit gebeurt bij chronische stress en leidt tot bijnieruitputting en burn out.”

“Wist je dat stress een grootverbruiker is van belangrijke vitaminen, zoals B6 en C en het mineraal magnesium? Deze zijn noodzakelijk voor een gezond slaapritme, vitaliteit, besluitvaardigheid, een goede concentratie, motivatie, plezier en creativiteit.”

“Wist je dat voeding de basis is van een goede hormoonwerking (denk aan cortisol, insuline, het groeihormoon, oestrogeen, progesteron, testosteron, leptine, thyroxine)? Dit geldt ook voor de neurotransmitters dopamine en serotonine. Eiwitten, de juiste onverzadigde vetzuren en vitaminen en mineralen zijn nodig voor de opbouw en omzetting. Daarnaast is een stabiele bloedsuikerspiegel een basisvoorwaarde voor een goede werking van dopamine en serotonine!”

“Mensen met een burn out hebben bijna altijd een laag serotonine niveau, de neurotransmitter die ons een blij gevoel geeft en een gevoel van geluk, ontspanning en optimisme. Een gebrek veroorzaakt o.a. depressie, angst, slecht slapen en een gebrek aan vitaliteit en enthousiasme.”

“Dopamine en serotonine hebben zeer belangrijke functies in de hersenen: ze zorgen voor energie, alertheid, emotionele stabiliteit, een goed geheugen en creativiteit en ze reguleren eetlust, slaap, een opgewekte stemming (antidepressief) en onze reactie op pijn”
Een hoog cortisolniveau (bij chronische stress) werkt dopamine en serotonine tegen.”

“Het stofje tyrosine is de grondstof voor de neurotransmitter dopamine. Dit zorgt voor een fit gevoel bij het opstaan, verbetert je alertheid, maakt je beter bestand tegen stress en helpt tegen depressies.
Dit aminozuur zit o.a. in bonen, kikkererwten, linzen, doperwten, spinazie, zuurkool, banaan, dadels, ei, noten, haring, makreel en rundvlees. Tyrosine is ook de bouwsteen van het schildklierhormoon en adrenaline!”