Een gezonde leefstijl jong aanleren (tijdens schooltijd)

Als finaliste en inmiddels 2nd Runner Up Mrs Netherlands Universe 2017, bezocht ik vrijdagochtend 2 juni jl. kinderdagverblijf ZieZaZo in De Meern.

Een gezond gewicht voor kinderen en volwassenen is belangrijk. Hoe eerder ouders en kinderen weten hoe belangrijk ontbijten, gezond eten en bewegen is, hoe gemakkelijker zij deze gewoonten blijvend inpassen in hun dagelijks leefpatroon.
Het is makkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren, dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren.
Een leerling die – letterlijk en figuurlijk – goed in zijn vel zit, presteert beter.
Deze kinderen zijn fitter, kunnen zich beter concentreren en halen betere prestaties op school. Het is heel belangrijk dat kinderen in balans zijn; zowel geestelijk als lichamelijk. Bij pubers hebben patronen zich al gevormd, terwijl jonge kinderen nog zaken moeten ontdekken en leren.

Een simpele manier om dit te bereiken, is om tijdens schooltijd gezonde traktaties te stimuleren. Bijvoorbeeld door foto’s van gezonde traktaties op de website te plaatsen.
Daardoor gaan kinderen bij hun ouders vragen om gezonde traktaties. En dat werkt beter dan een strenge brief naar ouders of een beleid waar iedereen zich maar aan moet houden. Door het om te draaien, motiveer je de kinderen en sijpelt dat door naar de ouders.
Op aanvullende wijze kan er gekozen worden om gezonde traktaties in de klas te mogen uitdelen en dat ongezonde traktaties aan het eind van de dag aan de kinderen worden meegegeven. Ouders kunnen dan zelf beslissen of ze willen dat hun kinderen het eten.

Deze aanpak versterkt de gedachte dat ouders en scholen partners zijn in de opvoeding van het kind en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.
Thuis en school kunnen elkaar versterken door betrokkenheid via ouderavonden, informatiebulletins en activiteiten.

Met mijn project “Beter eten, beter spelen” wil ik kinderen leren dat lekker en gezond goed samengaan. Hiermee maak ik zowel kinderen als hun ouders bewust dat je zelf de sleutel in handen hebt tot een goede gezondheid en gevoel van welbevinden.
Kinderen eten onbewust teveel suiker en dat schaadt de gezondheid op meerdere manieren: gewichtstoename, diabetes, eetbuien, moeheid, darmklachten, een lagere weerstand en gedragsveranderingen, zoals plotselinge driftbuien, onverklaarbare angstgevoelens, verminderde concentratie en depressie, zijn slechts enkele voorbeelden. Bij meer dan 40 gram suiker per dag, daalt de weerstand al! Dit is inclusief natuurlijke suikers (een appel bevat 10-15 gram).

Een gezonde leefstijl kun je leren. De school is o.a. hiervoor een juiste plek. Kinderen zijn heel dankbaar en de ouders later ook.