Decembermaand – feestmaand (hoe hou je de kilo’s onder controle?)

Sinterklaas is het land uit en vanaf nu mogen we officieel toeleven naar de Kerst! Dat betekent een boom in huis halen, kadootjes kopen, kerstliedjes luisteren en natuurlijk, voor de meesten van ons, de gezellige borrels en dineetjes, die je om de oren vliegen deze decembermaand.

Bang dat je broekriem straks een gaatje verder moet?! Als je juist deze maand gewoon blijft sporten, hoef je je daar niet druk om te maken… (zie ook De kracht van krachttraining ).

En verder zijn deze twee tips goud waard:

1) Ga je uitgebreid lunchen? Sla je ontbijt eens over en neem een extra kopje koffie of twee mandarijntjes, om op te teren tot de lunch; zo doe je aan calorierestrictie in de ochtend en hiermee voorkom je dat je ineens heel veel extra calorieën binnen krijgt;

2) Zwaar diner gehad? Dan wil je misschien de volgende ochtend even lekker sporten. Als je dit op een lege maag doet, gebruikt jouw lichaam eerst de glycogeenvoorraad; dat is de energievoorraad die opgeslagen ligt in je lever en spieren. Zo kweek je geen extra vetopslag, maar ga je juist efficiënt om met je energie (die door de uitgebreide maaltijd van de avond ervoor volop aanwezig is in je lichaam).