Aardbeien zijn gezond en lekker!

De aardbei; bijna iedereen is er gek op. Ze hebben dan ook niet voor niets de bijnaam ‘zomerkoninkjes’. In de zomer liggen de Hollandse aardbeien volop in de winkel. Ze hebben een heerlijke zoete smaak en alleen de geur al laat je watertanden. Hierbij een aantal leuke en handige weetjes:

 Aardbeien zijn gezond

Aardbeien bevatten veel vitamine C. Daarnaast bevatten ze antioxidanten. Deze stoffen voeren afvalstoffen uit ons lichaam af, die anders onze cellen zouden kunnen beschadigen en mogelijk kanker kunnen veroorzaken. De rode kleurstof uit aardbeien is cholesterol verlagend. Aardbeien zijn ook goed voor de hersenen. Het eten van aardbeien zou een eenvoudige manier zijn om dementie tegen te gaan.
Volgens de Romeinen hielpen aardbeien bij alle infecties, keelontsteking, jicht, melancholie, bloed, lever- en miltziektes.

Voedingswaarde

100 gram aardbeien heeft maar 36 calorieën en telt als 1 portie fruit. Ondanks dit lage aantal calorieën, zitten ze boordevol met vitamines en mineralen. Ze bevatten vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur), vitamine C, vitamine E, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en koper.

Seizoen

De derde dinsdag in april is de opening van het aarbeienseizoen. Maar officieel loopt het “echte” seizoen van mei tot augustus. De aarbei is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar; buiten het seizoen, komen ze echter uit het buitenland.

Hoe bewaar je ze?

Je kunt aardbeien 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is dat 1 dag. Haal de aardbeien na aankoop uit het doosje en leg ze op een vel keukenrol op een bordje. Zo voorkom je dat de aardbeien kneuzen en snel gaan schimmelen.

Aardbeien zijn dus rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze je gezondheid op verschillende vlakken een boost geven. Ze hebben een positieve invloed op:

  • je kortetermijngeheugen
  • je weerstand
  • je vetpercentage
  • kanker
  • de gezondheid van je hart
  • je gezichtsvermogen
  • allergieën en astma
  • je huid

Tot slot nog een heerlijk smoothie recept:

Mix 100 gram aardbeien, ½ banaan, 1 handje spinazie, een beetje limoensap en een scheutje water in een blender….Enjoy!