Verminder je terugkerende stoorzenders

Ken je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Er gaat zoveel in je hoofd om dat het wel lijkt of je mist in je hoofd hebt. Concentreren lukt nauwelijks en je bent verre van scherp. Het is gewoon te druk in je hoofd. Je hebt totaal geen grip op je ongecontroleerde gedachten. En dat veroorzaakt concentratieproblemen, onrust, stress en een gehaast gevoel.

Hoe schakel je belemmerende gedachten uit en hoe verbeter je je concentratievermogen, zodat je je gedachten de baas bent in plaats van andersom?

Dit doe je door de meest enerverende, terugkerende gedachten te voorkomen en te beperken. Voorkomen is beter dan genezen. Begin daarom met zoveel mogelijk belemmerende gedachten te weren, als een soort mentale detox. Hoe minder taken en verantwoordelijkheden, hoe minder gedachten.

  • Zeg vaker ‘nee’

Beoordeel of jouw ‘ja’ waarde toevoegt aan jouw leven en dat van de meest dierbare mensen in je leven. Voel je niet bezwaard vaker ‘nee’ te zeggen als het jou een keer niet uit komt. En ervaar hoe bevrijdend het werkt.

  • Mind-dump

Schakel je hersenactiviteit ruimschoots voordat je naar bed gaat uit, om beter te slapen. Hoe? Noteer gedurende de dag al je enerverende gedachten en ideeën als korte notitie. Acties plan je in om uit te voeren, ideeën plan je in om op een later moment uit te werken. Als je ze door de dag heen opschrijft, voorkom je dat ze je uit je slaap houden of de volgende dag je concentratievermogen belemmeren.

  • Neem afstand

Neem een stapje terug en beoordeel of je terugkerende gedachten betrekking hebben op het grotere geheel of je de aandacht uitsluitend op details richt. Wellicht ontdek je futiliteiten die echt niet de moeite waard zijn om je druk over te maken.

  • Eet vette vis

Verhoog je inname van omega-3 vetzuren door meer vette vis te eten of extra visolie in te nemen. Omega-3 vetzuren zijn smeerolie voor je brein en een tekort zorgt voor een slechtere communicatie tussen de neuronen. Zo heeft een baby tijdens de zwangerschap extra omega-3 nodig voor de hersenontwikkeling. Verbeter je concentratievermogen dus met meer vis.

  • Ga naar buiten en prikkel je zintuigen

In de meest pure vorm, sluiten zintuigelijke waarneming en mentale (over)activiteit elkaar uit. Als je bijvoorbeeld heel bewust extreme kou ervaart, harde muziek hoort, of een hele prettige geur ruikt, is het erg moeilijk om op hetzelfde moment ergens anders aan te denken. Concentratiedip op kantoor? Maak even een korte wandeling in de buitenlucht. Verbeter je concentratievermogen door heel bewust je zintuigen te prikkelen.