Waarom meer groenten eten?

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) ligt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten op 400 gram, maar 500 gram is nog beter. “500 gram!” hoor ik je nu denken… jawel, want groenten zitten boordevol met vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels.

De vezels geven een verzadigd gevoel en zijn gunstig voor je darmflora. Fytonutriënten hebben een antioxidanten werking en beschermen tegen kanker en ontstekingen.

Meer groenten eten dus, het liefst uit het seizoen*. Maar hoe doe je dat?

Je kunt met een paar eenvoudige tips je groente inname verhogen:

  • Maak bij je ontbijt een lekker groentesapje, in je blender of sapcentrifuge. Hiermee verwerk je een ruime hoeveelheid groenten in één glas en je hebt meteen aan het begin van de dag een vitaminen-mineralenbommetje binnen! Een andere optie is een groente omelet als ontbijt.
  • Soep of een salade zijn uitstekende lunchgerechten waarin je veel groenten kunt verwerken. Denk ook eens aan een lauwwarme maaltijdsalade, bv door cherrytomaatjes, champignons, bosui, knoflook, gember, kurkuma en peper te roerbakken en aan je rucolasalade toe te voegen, met geroosterde pijnboompitjes en extra vierge olijfolie en je hebt binnen 15 min een supersnelle, supergezonde en simpele lunch bereid. Probeer eens van zoete aardappel of pompoen soep te maken https://fionafoodandlifestyle.nl/zoete-aardappelsoep-met-limoen-en-gember/.
  • Een heel makkelijk trucje die ik al mijn klanten leer, is bij het avondeten minstens de helft van je bord te vullen met groenten. Dit kunnen natuurlijk verschillende soorten zijn, of een warme groente en een grote salade. Je zult zien dat je je pasta, rijst of aardappels helemaal niet mist, want zoals ik al vermeld had, geven de vezels een lang, verzadigd gevoel. Mis je wel iets, dan is zoete aardappel een prima aanvulling.
  • Breng groenten lekker op smaak met kruiden! Je hebt echt geen pakje of zakje (met de nodige toevoegingen) nodig om je groenten lekkerder te maken. Roerbakken is mijn favoriete manier van groenten bereiden en hiermee kun je zoveel smaken creëren, helemaal puur en onbewerkt. Gebruik gemalen of verse gember, koriander, kurkuma, peper en komijn voor een oosterse twist en oregano, marjolein, rozemarijn, basilicum en peterselie voor een Italiaanse taste! Kruiden zijn bovendien een alternatief voor zout en een zoutbeperking verlaagt ook nog eens de behoefte aan suiker. Daarnaast hebben ze een hoge verzadigingswaarde en werken niet-zuurvormend.
  • Tussendoor kun je worteltjes, snoeptomaatjes, komkommer of radijsjes (niet bij een traag werkende schildklier!) eten.
  • Heb je weinig tijd, maar wil je wel gezond en verantwoord eten? Dan zou je wekelijks een groentepakket bij bv. een biologische winkel kunnen bestellen. Zo kook je automatisch met seizoensgroenten, die voldoen aan onze vitaminebehoefte van het moment.

*In wintergroenten zitten de vitaminen en mineralen waar we in de winter extra behoefte aan hebben en voor de zomerproducten geldt dat precies hetzelfde. Als je seizoensproducten eet, weet je zeker dat het om verse producten gaat. Een vers product heeft meer smaak en voedingswaarde, gezien de kortere tijd tussen oogst en consumptie. Je kan je voorstellen dat bij een lange bootreis of een vliegreis de voedingswaarde al een heel stuk minder is.