Antioxidanten – hoe krijgen we ze binnen?

Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam kan functioneren en gezond blijft, is het vernieuwen van cellen, dus een goede celopbouw en celherstel, noodzakelijk om allerlei ziektes buiten de deur te houden.

Ons lichaam is een soort chemische fabriek, waar continue het proces van oxidatie plaatsvindt, wat letterlijk uit elkaar vallen betekent. Het is een proces wat onder invloed van zuurstof plaatsvindt en het speelt vooral een rol bij het verbranden van voedsel en bij de energie productie.
Bij deze noodzakelijke processen komen vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor ons lichaam. Behalve oxidatie in ons lichaam zijn er andere factoren die vrije radicalen vormen, namelijk luchtvervuiling, straling van zonlicht, maar ook door het te hoog verhitten van bepaalde oliën, bv bij BBQ-en. Ons lichaam moet zich dus voortdurend beschermen tegen deze vrije radicalen. Dit gebeurt met behulp van antioxidanten die wij uit onze voeding halen.
Een antioxidant is namelijk in staat de vrije radicalen te neutraliseren.

Antioxidanten zitten in tal van vitaminen en mineralen. Zo is vitamine C, die vooral voorkomt in vers fruit, rauwkost en tal van groenten, een sterke antioxidant die onder meer bescherming biedt tegen kanker.
En ook vitamine E, die preventief werkt bij veel welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten. O.a. noten en zaden, bladgroenten en vette vis bevatten vitamine E.

Door een ongezonde leefstijl, roof je al snel vitaminen en mineralen van je lichaam. Stress, in welke vorm dan ook, verhoogt de behoefte aan vitamine C en magnesium. Maar ook bij het gebruik van suikers, alcohol en geraffineerde producten heeft het lichaam meer behoefte aan vitamine C. En van zink, ook een belangrijke antioxidant, ontstaat een tekort bij chronische ontstekingsprocessen en door alcohol, zoetigheid, het drinken van grote hoeveelheden melk en het nuttigen van brood. Het fytinezuur in brood bindt zich namelijk met zink en scheidt deze uit.

Het orthomoleculaire voedingspatroon bestaat hoofdzakelijk uit natuurlijke en onbewerkte voeding met veel verse groente en fruit, minder koolhydraten en geen geraffineerde koolhydraten. Door een goede balans in vitaminen, mineralen, aminozuren, vezels en essentiële vetzuren, zorgt dit voedingspatroon o.a. voor:

* een stabiele bloedsuikerspiegel
* een sterk immuunsysteem
* het voorkomen van ontstekingen
* meer energie
* een gezonde hormoonhuishouding